Základní údaje projektu Greenways Krakov - Morava - Vídeň [ Cyklotrasa ]

Štramberk
Štramberk
"Greenways Krakov - Morava - Vídeň"

Projekt Greenways Krakov - Morava - Vídeň pojednává o vytvoření koridoru rozvoje šetrné turistiky. Prostřednictvím mezinárodní cyklistické trasy spojuje dvě významné středoevropské metropole Krakov a Vídeň. Na území České republiky prochází tento koridor severní, střední a jižní Moravou. Díky pestré nabídce přírodních a kulturních zajímavostí, atraktivních cílů, rozmanitému terénu a dostatečného množství služeb pro cykloturisty jsou tyto oblasti ideálními místy pro cykloturistiku.

Osou celého koridoru jsou 2 páteřní stezky v celkové délce cca 550 km. Jsou rozděleny do jednotlivých etap tak, aby návštěvníkům umožnily shlédnout co možná nejvíce atraktivit a zajímavostí v dané oblasti. Na území severní Moravy je to především podhůří Beskyd se svou typickou rozptýlenou slezskou zástavbou, okolí Žermanické přehrady vybízející k vodním sportům, malebná příroda Chráněné krajinné oblasti Poodří, četná historická města, dochované zámecké budovy a rodiště významných osobností. Příroda Moravské brány a úrodné Hané Vás nadchne při projížďkách střední Moravou, kde nechybí ani příležitosti ke sportovnímu a kulturnímu vyžití. Moravský kras - to je oblast Sloupsko-Šošůvských jeskyní, známé propasti Macocha spolu s Punkevní jeskyní a krásným okolím, vybízejícím k nejrůznějším výletům - ať už na kole, či pěšky.

V oblasti jižní Moravy Vás trasa zavede na místa s mimořádným historickým a prehistorickým významem (např. Dolní Věstonice), mezi vinice, sady a vinné sklípky. Naskytne se Vám možnost navštívit obce nacházející se v proslulých vinařských oblastí, v nichž zůstalo zachováno množství unikátních historických památek, poznat zdejší folklor a tradice a v neposlední řadě také ochutnat dobré víno v některém z četných vinných sklípků. Milovníci atraktivit světového významu jistě přivítají návštěvu Lednicko-Valtického areálu - tzv. Zahrady Evropy - zařazeného na listinu památek UNESCO.

Cyklistické stezky jsou vedeny mimo frekventované silnice po samostatných komunikacích pro cyklisty nebo po méně frekventovaných silnicích III. třídy. Díky mírnému klimatu je možné využít stezku téměř v každou roční dobu.

Cílem do budoucna je zlepšit kvalitu nabízených služeb a nabídku turistických produktů v koridoru stezky. Proto je již nyní brána v úvahu další spolupráce s Nadací Partnerství a využít jejího programu certifikace služeb "přátelských" k cykloturistům.Tento program je nazván "Cyklisté vítáni". Symbol "rozesmátého kola" garantuje, že o Vás bude v daném ubytovacím, stravovacím či jiném turistickém zařízení dobře postaráno.

Hlavním koordinátorem programu Greenways je Nadace Partnerství sídlící v Brně. Koordinátorem projektu Greenways Krakov - Morava - Vídeň v Moravskoslezském kraji je Region Poodří sídlící v Bartošovicích na Moravě.

Co můžete udělat pro přírodu?

Cyklotrasa Greenways Krakov - Morava - Vídeň je určena pro bezmotorovou dopravu. Nejhezčí na cykloturistice je právě zážitek z volné přírody, nezatížený negativními dopady automobilové dopravy. Na svých toulkách v koridoru této stezky můžete slyšet zpěv ptáků, shlédnout hnízdící čápy či volavky, pozorovat ryby v jezerech a rybnících či vidět koroptve, bažanty a jeleny. Aby byly tyto zážitky umožněny i ostatním návštěvníkům, dodržujte prosím následující zásady:

Přednostně používejte svoje kolo. Pokud k dopravě na cyklostezku samotnou nemůžete využít kola, používejte prostředky hromadné přepravy. Cesta vlakem k výchozímu bodu Vaší cesty je pohodlná, nemusíte se vracet zpět k výchozímu bodu a navíc šetříte přírodu. Stezka se nachází v blízkosti železničních tratí Ostrava - Přerov - Brno. Na většině spojů na těchto tratích je umožněna zjednodušená přeprava jízdních kol: přepravné za kolo zaplatíte v pokladně společně s koupí jízdenky a kolo vezmete s sebou přímo do vagónu, který je na převážení kol uzpůsoben. Pro informaci o konkrétním spojení a možnostech přepravy kola využijte jízdní řád ČD na internetu např. www.cdrail.cz.

Neodhazujte prosím odpadky podél stezky. Podél stezek se nachází dostatečné množství odpadkových košů.
Netrhejte chráněné rostliny a to nejen v oblastech CHKO a nerušte zvěř v jejím přirozeném prostředí.
Dávejte pozor na chodce a jiné uživatele stezek (např. vozíčkáře).
Jízda na horském kole je jistě zážitkem, ale není vhodná v ekologicky citlivých lokalitách (např. CHKO Poodří). V podobných lokalitách raději odstavte kolo a vydejte se na naučnou stezku pěšky.
Nocujte a tábořte jen na vyznačených místech, kempech či tábořištích.
Nezapomeňte, že pro lidi žijící a poskytující služby v koridoru stezky je cykloturistika jedním ze zdrojů obživy. Podpořte je - nakupujte místní produkty, žádejte domácí suroviny, regionální speciality.

Hraniční přechody mezi ČR a Polskem a ČR a Rakouskem v koridoru stezky

Hraniční přechod
Přístupnost
Rozsah dopravy
Provozní doba

Bukovec - Jasnowice
Pro občany všech států
Pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily
Nepřetřžitá

Český Těšín - Cieszyn
Pro občany všech států
Pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily
Nepřetržitá

Hevlín - Laa an der Thaya
pro občany všech států
pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily, autobusy, nákladní doprava do celkové hmotnosti 6t
Nepřetržitá (nákladní doprava Po-Pá 4-22, So 6-14, Ne + svátek 14-22).

Mikulov - Drasenhofen
pro občany všech států
pěší, cyklisté, motocykly, osobní automobily, autobusy, nákladní doprava bez omezení
Nepřetržitá

Seznam Železničních stanic a zastávek v koridoru cyklostezky Krakov - Morava - Vídeň na území ČR

Trať 325 Studénka-Veřovice
Studénka, Sedlnice, Skotnice, Příbor, Kopřivnice zastávka, Kopřivnice, Štramberk, Ženklava, Veřovice

Trať 320 Bohumín-Čadca
Bohumín,...,Český Těšín, Ropice zastávka, Třinec-Konská, Třinec, Vendryně, Bystřice n. Olší, Hrádek ve Slezsku, Jablunkov návsí, Bocanovice, Mosty u Jablunkova,...,Čadca

Trať 280 Hranice (PR)-Střelná
Hranice na Moravě, Hranice na Moravě město, Teplice n. Bečvou, Černotín, Špičky, Milotice n. Bečvou, Hustopeče n. Bečvou, Lhotka n. Bečvou, Valašské Meziříčí,..., Střelná

Trať 270 Bohumín-Lipník n. Bečvou
Bohumín, Ostrava hl. n., Ostrava Mar. hory, Ostrava Svinov, Jistebník, Studénka, Hladké Životice, Suchdol n. Odrou, Jeseník n. Odrou, Polom, Bělotín, Hranice na Moravě, Drahotuše, Lipník n. Bečvou

Trať 278 Suchdol nad Odrou-Nový Jičín
Suchdol n. Odrou, Nový Jičín zastávka, Nový Jičín město

Trať 250 Brno-Břeclav
Brno hl.n., Brno-Horní Heršpice, Modřice, Popovice u Rajhradu, Rajhrad, Vojkovice nad Svratkou, Hrušovany u Brna, Žabčice, Vranovice, Pouzdřany, Popice, Šakvice, Zaječí, Rakvice, Podivín, Ladná, Břeclav
Zjednodušená přeprava jízních kol

Trať 244 Brno-Hrušovany nad Jevišovkou
Brno hl.n., Brno-Horní Heršpice, Troubsko, Střelice dolní, Střelice, Radostice, Silůvky, Moravské Bránice, Budkovice, Moravský Krumlov, Rakšice, Bohutice, Našiměřice, Miroslav, Dolenice, Břežany, Pravice, Hrušovany n.Jeviš.
Rozšířená přeprava spoluzavazadel, především kol v pracovní dny.

Trať 246 Břeclav - Hrušovany nad Jevišovkou - Znojmo
Břeclav, Boří les, Valtice-město, Valtice, Sedlec u Mikulova, Mikulov na Moravě, Březí, Dobré Pole, Novosedly, Jevišovka, Hrušovany nad Jevišovkou, Božice u Znojma, Hodonice, Dyje, Znojmo.

Trať 245 Hrušovany nad Jevišovkou-Hevlín
Hrušovany nad Jevišovkou, Hevlín.
Zjednodušená přeprava kol.

Trať 253 Vranovice - Pohořelice
Vranovice, Přibice, Velký Dvůr, Pohořelice.
V provozu jen v pracovní dny.

Jízdní kolo lze přepravovat v každém rychlíku, spěšném či osobním vlaku, který je označen symbolem "kufr". Vlaky se speciálními vozy pro rozšířenou samoobslužnou přepravu kol cestujícími jsou označeny symbolem jízdního kola. Ve vlacích, ve kterých nejsou tyto vozy zařazeny, se jízdní kola přepravují na prvním a posledním představku (nástupní prostor) soupravy, kde smějí být nejvýše dvě kola. Cestující si musí kolo sám naložit a vyložit a nese za něj zodpovědnost po celou dobu jízdy. Cena přepravy jednoho kola je 20,- Kč. V případě, že cestující sám naloží kolo do služebního vozu a vyloží je, uhradí 30,- Kč.

Charakteristika Greenways:
Zelené stezky Greenways jsou trasy, komunikace nebo přírodní koridory, využívané v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Přinášejí užitek v oblasti ochrany přírody a kulturního dědictví, zlepšují možnosti pro dopravu, rekreaci a turistiku, jsou výzvou k zdravějšímu životnímu stylu a udržitelnému využívání místních zdrojů. Zelené stezky vedou občany, zastupitele, úřady a podnikatele ke společnému plánování a zlepšování života v jejich obci a komunitě.

Program Zelené stezky - Greenways je grantový a asistenční program Nadace Partnerství, který je založený na spolupráci, partnerství a vzájemné koordinaci projektů a iniciativ, blízkých poslání tohoto programu.

Program Zelené stezky Greenways a programy související (Cyklisté vítáni) řídí Nadace Partnerství, více se o ní dovíte na:
www.nadacepartnerstvi.cz, www.greenways.info
Zámek
Zámek Bartošovice - sídlo Regionu Poodří

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://kmw.greenways.info
Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 17.03.2004 v 13:18 hodin