Štramberské uši [ Specialita k jídlu ]

Štramberské uši

Před dávnými lety obléhali město Štramberk Tataři, nelítostní bojovníci, kteří zajatým nebo zabitým protivníkům uřezávali uši i ruce. Místní obyvatelé utekli před Tatary na horu Kotouč. Tataři už už na nešťastníky zaútočili, ale v tom se strhnul hustý lijavec, voda stoupala a nájezdníci se utopili. Od těch dob se den před Nanebevzetím Páně koná velká slavnost, připomínající onu událost, a po celý rok se zde peče moc dobré pečivo s neobvyklými názvy "štramberské uši" a "štramberské ruce".

Návštěvníci města se mohou vydat na vycházku spojenou nejen s ochutnávkou této pochoutky, ale i s návštěvou nejhezčích a nejzajímavějších míst v katastru města, které je od roku 1969 městskou památkovou rezervací a pro svoji malebnost je nazýváno "Moravský Betlém".


Recept na štramberské uši
1 kg hladké mouky 4 hvězdičky badiánu
1 prášek do pečiva 25 hřebíčků
20 dkg medu ½ bal.mleté skořice
½ bal. Anýzu
½ kg cukru
citrónová kůra
vejce

Postup:
na vále zpracovat těsto a nechat až dva dny odpočívat.tence vyválet, vykrajovat kolečka, plechy hodně podmašťovat.Potom po jednom vytahovat z trouby a rychle je stáčet do kornoutů. Pro pěkný tvar uší je dáváme vhodné skleničky. Z 1 kg je asi 120 uší.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.StramberskeUsi.cz
Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Petra Dobečková (Městské informační centrum Štramberk) org. 132, 27.11.2010 v 15:19 hodin