Cykloturistický výlet - Horňácko [ Výlet ]

Cykloturistický výlet - "Horňácko"

Jestliže při toulkách podhůřím Bílých Karpat zavítáte do obce Velká nad Veličkou, vězte, že jste se dostali do centra výjimečné etnografické oblasti, zvané Horňácko.

Zdejší kraj je velmi bohatý na lidové architektonické památky a folklór. Již národopisná výstava v roce 1895 v Praze probudila zájem o tuto zajímavou oblast. Nejen Leoše Janáčka, ale i Vítězslava Nováka, nebo Zdenku Braunerovou okouzlil kraj kolem Velké nad Veličkou. Tím seznam umělců, kteří hledali inspiraci v tradicemi bohatém Horňácku, zdaleka nekončí. Na vlastní oči se můžete přesvědčit o síle lidových tradic na každoročních Horňáckých slavnostech, kde se vám místní folklór představí v celé své kráse. Hrnčířská výroba, práce se dřevem, textilní výroba, vyšívání nebo košíkářství, všechna tato řemesla neupadla ještě v zapomnění a čekají až je znovu objevíte i vy.

Popis cykloturistického výletu:
Velká nad Veličkou (č. 46) - Javorník (č. 46) - Suchovské mlýny (č. 5046) - Nová Lhota (č. 5046) - Megovka (č. 5047) - Kuželov (č. 5047) - Hrubá Vrbka (č. 46) - Velká nad Veličkou

Zajímavosti:
Velká nad Veličkou - Kostel sv. Máří Magdalény s opevněním, přírodní rezervace Zahrady pod Hájem (komplex luk a sadů), rodný dům Martina Zemana s expozicí

Javorník - vesnická památková zóna Kopánky (komplex zachovalých lidových staveb), kostel a zvonice (18. století), přírodní rezervace Jazevčí (louky se solitérními stromy)

Suchovské mlýny - řada mlýnských dvorců ze středověku

Nová Lhota - kostel sv. Matouše

Megovka - turistická chata

Machová - přírodní rezervace, území luk a močálů, vzácná flora

Kuželov - větrný mlýn s expozicí, větrná elektrárna, kostel sv. Trojice (r. 1768)

Hrubá Vrbka - památková zóna lidové architektury, unikátně zachovalý půdorys horňácké obce, toleranční kostel

Mapy:
KČT, Slovácko - Bílé Karpaty, č. 92, 1:50 000

Kartografie Praha, Kroměřížsko, č. 40, 1:100 000

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Výlet
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 26.02.2004 v 14:54 hodin