Mueller - Thurgau [ Vinařství ]

Mueller - Thurgau

Bílá odrůda
Kříženec Ryzlink x Sylvánské


Charakteristika odrůdy:
Odrůda je relativně brzy zralá, citlivá na mráz, nenáročná na polohu, má ráda hlubokou, ne moc suchou půdu (citlivá na suchou půdu ), silný vzrůst, středně velké listy pěti - až sedmicípé, bobule středně velké, oválné, žlutozelené. Lehké, květinové víno s něžnou muškátovou vůní, jemné kyseliny, světležlutá barva, dobré jsou mladé ročníky, méně určeno na archivaci.

Rozšíření odrůdy:
Odrůda Mueller - Thurgau je celosvětově rozšírena. Asi 50.000 ha na celém světě, z toho polovina v Německu, pak především v Maďarsku (8.000 ha), Slovensko (5.300 ha), Rakousko (4.000 ha) a na Novém Zélandu ( s 1.200 ha 45% roční produkce).


Země původu:
Švýcarsko. Odrůdu Mueller - Thurgau vyšlechtil v Geinsenheim v roce 1882 H.Mueller z Thurgau (Švýcarsko). Mueller - Thurgau byl silně rozšířený po 2.světové válce.
Nikdy nebyl názor odborníkú na výsadbu jedné odrůdy tak protichůdný.

Jiné názvy:
Müllerka, Müllerovo (SR), Riesling x Sylvaner (Rakousko, CH, Luxemburg), Rivaner (RAkousko, DE, Luxemburg), Rizvanac Bijeli, Rizvanec (Chor, SLov).



Produkt: víno
Víno světle žlutozelené barvy s jemnou muškátovou vůní s harmonizujícím kopřivově broskvovým zabarvením.
Obsah kyselin bývá nižší, čímž dosahuje lehkosti a příjemné pitelnosti.

Gastronomické využití:
Víno je vhodné podávat k předkrmům, studeným předkrmům s ovocem, lehkým zeleninovým polévkám, saláty a zeleninová jídla, rybímu masu a nearomatickým měkkým bílým sýrům, tvrdým sýrům a ovčím sýrům.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vina.cz
Typ záznamu: Vinařství
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 16.03.2004 v 11:26 hodin