Příroda ČR a její ochrana [ Ochrana přírody ]

Příroda ČR a její ochrana

Přírodní poměry

Územím republiky procházejí hlavní evropská rozvodí (uzlem je Kralický Sněžník) a oddělují povodí Severního, Baltského a Černého moře. Země leží na rozhraní České vysočiny (Šumava, Český les, Krušné hory, Krkonoše, Orlické hory, Jeseníky) a Západních Karpat (Beskydy).

Zvlněná krajina českého vnitrozemí, zejména hustě osídlené České tabule, je obklopena Šumavou, Krušnými horami a pásem hor na severu. Také moravské kotliny jsou uzavřeny horami a pahorkatinami - Jeseník, Českomoravskou vrchovinou a výběžky Karpat.

Nejvyšší hora: Sněžka 1 602 m n.m.
Nejnižší bod: Hřensko 117 m n.m.
Nejdelší řeka: Vltava 433 km

Na území republiky jsou 4 národní parky: - největším je národní park a chráněná krajinná oblast Šumava - národní park Podyjí - nejstarším je Krkonošský národní park - KRNAP - nejmladší park České Švýcarsko (od 1. 1. 2000)


Definice maloplošných zvláště chráněných území
podle zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Národní přírodní památka - Přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický či geomorfologický útvar, naleziště nerostů nebo vzácných či ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s národním nebo mezinárodním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk.

Přírodní rezervace - Menší území soustředěných přírodních hodnot se zastoupením ekosystémů typických a významných pro příslušnou geografickou oblast.

Přírodní památka - Přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický či geomorfologický útvar, naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Republic.cz
Typ záznamu: Ochrana přírody
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 28.02.2005 v 09:03 hodin