Dům U Černé Matky Boží [ Stavební památka ]

Nejstarší kubistický dům v Praze si nechal postavit velkoobchodník František Josef Herbst podle projektu tehdy jednatřicetiletého architekta Josefa Gočára v roce 1912. Byl postaven jako první v novém kubistickém stylu na místě strženého barokního domu U Černé Matky Boží, nazývaný také U zlaté mříže. Od něj převzal název a původní znamení - barokní sošku černé Madony s dítětem umístěnou na nároží ve výši 1. patra za zlatou mříží. Černých madon je u nás asi dvanáct, nejznámější je v Loretě na Hradčanech. Tyto sošky bývaly umístěny v podzemních katedrálních kryptách u pramenů vody.
Klub Za starou Prahu velmi kritizoval tehdejší městskou radu za schválení demolice původní budovy. Novostavba však byla pro všechny příjemným překvapením. Nový pětipatrový dům s mansardami má masivní kubistický portál, fasádu, okna i schodiště a celý jeho kubistický vzhled jednoznačně patřící do 20. století je velmi citlivě vkomponován do historického okolního prostředí. Autor projektu dokázal do nové budovy citlivě vkomponovat i starý domovní znak. Kubisticky byl zařízen i interiér včetně nábytku a ostatních detailů. V objektu byla původně v suterénu vinárna, v prvním patře slavná kavárna Grand Café Orient, též kubisticky vybavená, ve druhém patře byly obchody s textilem, konfekcí a módním zbožím, ve třetím kanceláře, ve 4. patře byt a kancelář správce a v 5. patře komora, půda a prádelna. Po první světové válce kavárnu i obchody nahradila banka, po r. 1948 zde sídlil n. p. Výstavnictví.
V letech 1993 - 94 prošel dům celkovou rekonstrukcí podle projektu Karla Pragera, během níž byl uveden do původního stavu. Pomocí speciální pasty byl dům zbaven i nevhodného nátěru a podle dochované dokumentace byla na domě dobudována část prosklené střechy podle Gočárova návrhu, který nebyl původně proveden. V roce 2000 byla na dům osazena řezaná polychromovaná kopie sošky černé Madony zhotovené v ateliérech na Akademii výtvarných umění. V říjnu 1994 se správcem a uživatelem stalo České muzeum výtvarných umění, jež zde otevřelo stálou expozici českého kubismu z let 1911 - 19. Tato expozice si kladla za cíl prezentovat kubismus jako ucelený životní styl a dotýká se architektury (plány, projekty, fotografie), malby, plastiky i užitého umění. Mezi zajímavé exponáty patří např. Gočárova pohovka z roku 1913. České muzeum výtvarných umění uzavřelo expozici v Domě u Černé Matky Boží 30. ledna 2002. Muzeum českého kubismu bylo znovu otevřeno po rekonstrukci 28. 11. 2003, uživatelem je Národní galerie.

zdroj: Pražská informační služba

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Stavební památka
AKTUALIZACE: Daniel Merhout (INFOMORAVA) org. 2, 17.02.2005 v 13:56 hodin