Cidlina [ Vodní tok ]

Na své poměrně dlouhé pouti k soutoku napájí Cidlina spoustu rybníků a rybníčků - zcela jistě největším z nich je s plochou 300 ha Žehuňský rybník. Nejedná se ani o rybník jako o uměle sypanou přehradní nádrž, kterou roku 1492 založil rybníkář v tomto kraji tolik známý, Štěpán Netolický.

Soutok Cidliny u Libice nad Cidlinou
Cesta, kterou vody Cidliny vykonají k soutoku, měří 97,3 km. Cidlina se vlévá do Labe nedaleko obce Libice nad Cidlinou u slavníkovského hradiště již jako poměrně široká řeka. Výška soutoku je udávána na 187 m.n.m. Kdysi rameno řeky obtékalo hradiště a chránilo ho ze dvou stran. Mezi Žehuňským rybníkem a soutokem s Labem se nachází 9 velkých jezů, které byly vybudovány proti rozlití řeky do okolní rovinaté krajiny.
V řece pak najdeme spoustu druhů ryb. Jmenujme například kapra obecného, štiku obecnou či úhoře říčního, ale najdeme zde i sumce velkého, amura bílého, candáta dravého atd. Zajímavou floru, která roste na březích Cidliny zastupují hlavně orsej jarní, kosatec žlutý, prvosenka jarní či rulík zlomocný - vody obývají blatouch bujný a stulík žlutý.

...a jěště pohled od Labe
Na řece a okolí pak žije spousta dalších živočichů - jmenujme z ptactva např. volavku popelavou, čápa bílého, labuť velkou, racka chechtavého, husu polní, rybáka obecného atd. Břehy obývá spousta žab - ropucha zelená, skokan hnědý... Žije tu také vydra říční, ondatra pižmová, hryzec vodní, rak bahenní.
Tok řeky v celém průběhu není příliš hluboký a tak se nehodí pro vodní sporty a ke sjíždění.
Zajímavé je, že v minulých stoletích byla řeka na dolním konci rozdělena na několik ramen - jedno například ústilo do Labe v Kolíně-Zálab,í jiné zase teklo k Velkému Oseku, kde ústilo do Labe.
OBECNÉ INFORMACE
Cesta: Pěšky: řeku asi naleznete snadno a tak si povíme jak se dostat k pramenu a k soutoku - k pramenu (tomu turistickému) se dostanete z vlakové zastávky Kyje u Jičína a po žluté turistické značce jsou to asi 2km, po modré je možné sejít z Tábora k rozcestí se žlutou od Kyjí. K soutoku - je nejlepší se vydat buď z Libice nad Cidlinou kolem hradiště po zelené turistické značce 2,5 km nebo z Poděbrad podél Labe - 4 km Autem: K pramenu: Nechat auto na Košově a vydat se asi 1,5km k prameni opět po žluté. K soutoku: Z Poděbrad vede k nedaleké vodácké hospůdce manipulační silnička, ale nevím jak je sem povolen vjezd a i kvůli přírodě není špatné nechat auto třeba v Poděbradech a udělat si sem hezkou nenáročnou procházku.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.polabi.com
Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 28.10.2021 v 17:30 hodin