Folklor [ Folklorní soubor či skupina ]

Strání je známo jako kulturní centrum Slovácka. Pravidelně se zde konají různé akce nejenom místního významu, ale zúčastňují se jich známé osobnosti ze všech koutů republiky, ale i jiných států.

Cimbálová muzika Strýci
Slyšet a vidět nás můžete na folklorních festivalech, při různých společenských a kulturních akcích jako jsou například plesy, svatby, oslavy, besedy u cimbálu či firemní akce. Zkrátka všude tam, kde se očekává dobrá nálada a hlavně, kde se zpívá a podává dobré víno.

Protože pocházíme z moravsko-slovenského pomezí, věnujeme se nejenom ryze moravskému a slovenskému folkloru, ale i typicky českým "lidovkám" nebo romským písním.

Kromě zpěvu a hudby můžeme naši produkci obohatit tancem v podání folklorního souboru Javorina ze Strání, se kterým spolupracujeme už od jeho založení.



Straňanka

Straňanka, slovácká dechovka, získala za dobu svého působení (založena byla v roce 1926) srdce mnoha posluchačů nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. V posledních letech se k oblibě ze strany posluchačů přidala i mnohá ocenění na renomovaných soutěžích. Důvod je jasný - Straňanka hraje mezi dechovkami, a to nejen na Slovácku, první ligu. Straňanka - to je 14 muzikantů a 4 zpěváci, kteří vystupující v krojích, nebo v civilním, společenském oblečení. Straňanku vede kapelník Petr Houšť. Zpívají Anežka Škodáková, Dana Hniličková, ing. Jiří Gavenda (několikanásobný laureát Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici ve zpěvu a tančení verbuňku) a kapelník Petr Houšť. Průměrný věk muzikantů je 30 roků. Straňanka disponuje vlastní aparaturou, včetně technika a DJ. Konferování programu je zajištěno ze strany souboru, v případě vyšších požadavků na moderování je možno zajistit externího moderátora. Podle přání lze zajistit také účinkování lidového vypravěče.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 23.03.2007 v 11:44 hodin