Olga Luxová, Štrúdl paní mlynářky [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Vratislav Luxa, Štrúdl paní mlynářky

Provoz Hostince ve Starém mlýně v Bukovině převzala Olga Luxová po svých rodičích. Vyrostla v rodině zaměstnané celý život v restauračním provozu. Sama se vyučila v oboru kuchař číšník.

V dospívání ji ale vaření moc neoslovovalo. Jak to bývá dle rčení „odříkaného chleba největší krajíc“ i Olga pochopila, že se vařit naučit musí a začala přebírat zkušenosti a recepty od otce, vyhlášeného kuchaře. V současné době se včetně hostince stará o svá dvojčátka, se kterými ji pomáhá maminka.

Poslední mlynářka, Anna Hanousková, se stala inspirací pro regionální produkt „Štrúdl paní mlynářky“, který se peče podle staré rodinné receptury. Anička měla určitě moc ráda své řemeslo a z namleté mouky připravovala různé dobroty. Jednou z nich byl zaručeně i štrúdl. Měla zdroj mouky a z mlýnské zahrady dostatek jablíček, ořechů a nechyběl jí ani dobrý sklep pro uskladnění v zimním období. Tak jako ona i nyní se připravuje štrúdl z regionálních surovin a je pečen s láskou.

Ne každý rád sladké, hlavně pánové oceňují i pikantní zelnou variantu se slaninkou. Slaný štrúdl Olga Luxová peče příležitostně na akce pořádané v Bukovině nebo na objednání.

Od roku 2016 používá Štrúdl paní mlynářky certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt a od roku 2018 se Hostinec ve Starém mlýně připojil ke GURMÁNSKÉ STEZCE.

Štrúdl paní mlynářky můžete ochutnat na akcích v Železnohorském regionu nebo v Hostinci ve Starém mlýně v Bukovině od června do září. Pokud jsou o víkendu doma, můžete od 14.00 zazvonit u dveří do hostince.

Kontakt

Hostinec ve Starém mlýně
Bukovina u Přelouče 16, 535 01
tel.: +420 776 352 227
olina.luxova@seznam.cz

6-9TelefonGSprodej ze dvora

Vratislav Luxa, Štrúdl paní mlynářky

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 07.10.2022 v 10:43 hodin