Hans Dietrich Genscher [ Osobnost Evropské unie ]

Hans Dietrich Genscher (1927 )
Německý politik a diplomat, dlouholetý předseda německé liberální strany FDP. Nejdéle sloužící ministr v západním světě: pět let vykonával funkci ministra vnitra (1969-1974) a osmnáct let byl německým ministrem zahraničních věcí (1974-1992). Zároveň zastával úřad vicekancléře.
Během své politické kariéry se Genscher stal jedním z nejuznávanějších a nejznámějších evropských politiků. Neocenitelný je jeho přínos při rozšiřování Evropského společenství. Jeho politická kariéra dosáhla vrcholu v 80. letech, kdy podpořil jako jeden z prvních západních politiků reformní snahy Michaila Gorbačova. V roce 1987 prohlásil v Davosu, že "Gorbačov by měl být brán vážně” a Západ by mu měl pomoci. Jeho doktrína, založená na odzbrojení a uvolnění a současném zajištění nezbytné bezpečnosti v Evropě, si vysloužila název "genscherismus”. Genscher otevřeně podporoval Gorbačovovy snahy vytvořit "společný evropský dům”.
Genscherovy snahy zmenšit napětí mezi Západem a Východem byly odměněny souhlasem vítězných velmocí, především Sovětského svazu, se znovusjednocením Německa. Genscher spolu s Kohlem jsou poprávu označováni za architekty této historické události.
Sám Genscher nejraději vzpomíná na 30. září, kdy v Praze z balkonu Lobkowitzkého paláce promluvil k 5000 občanům bývalé NDR, kteří se uchýlili na velvyslanectví SRN ve snaze dostat se na Západ. Řekl jim toto: "Drazí občané, přijel jsme dnes sem k vám, abych vám oznámil, že vaše cesta do Spolkové republiky Německo je otevřena!”
V současné době H.D. Genscher přednáší na berlínské Freie Universität a na Pekingské univerzitě. Specializuje se především v evropské integraci. Je držitelem mnoha ocenění, např. čestného občanství Kostariky a několika doktorátů honoris causa.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:37 hodin