Přírodní památka Louky pod Štípou [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Louky pod Štípou

Základní údaje:
PP Louky pod Štípou představuje květnaté orchidejové louky. Nachází se v pramenném amfiteátru levostranného přítoku Bystřičky v nadmořské výšce 620 až 650 m, asi 0,5 km jihozápadně od vrchu Štípa (706 m n.m.), 2 km severovýchodně od obce Růžďka ve Vsetínských vrších. Katastrální území Růž'dka. Vyhlášeno v r. 1949. Výměra 4,44 ha.

Motiv ochrany:
Společenstva květnatých luk s výskytem ohrožených druhů vstavačovitých.

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad tvoří jílovce s arkózovými pískovci újezdských vrstev (eocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše. Půdním typem je kambizem typická, na podmáčených místech kambizem pseudoglejová.

Botanika:
Původně přepásané karpatské louky s vegetací svazu Cynosurion, na podmáčených místech se společenstvy svazu Calthion, s nepříliš početnými populacemi vstavačovitých. Vyskytuje se zde např. prstnatec Fuchsův (Dactylorhiza sambucina) v několika barevných odchylkách, prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), pětiprstka žežulník pravá (Gymnadenia conopsea subsp. conopsea), hlavinka horská (Traunsteinera globosa), kruštík bahenní (Epipactis palustris), hlístník hnízdák (Neotia nidus-avis) a bradáček vejčitý (Listera ovata).

V minulosti se zde vyskytoval i rudohlávek jehlancovitý (Anacamptis pyramidalis), který byl hlavním předmětem ochrany v době vyhlášení. Naposledy byly na lokalitě pozorovány čtyři kvetoucí rostliny v roce 1972 a 1973. V následujícím období nebyl jeho výskyt na Vsetínsku téměř 30 let potvrzen. Teprve v roce 2001 byl v několika exemplářích nalezen na dvou lokatitách - v Jasenici u Vsetína a na pastvinách Losový u Huslenek. Podobný osud na této lokalitě stihl také prstnatec plamatý sedmihradský (Dactylorhiza maculata subsp. transsilvanica).

Z charakteristických travin zde roste kostřava luční (Festuca pratensis), poháňka hřebenitá (Cynosurus crystatus), jílek vytrvalý (Lolium perenne), ostřice srstnatá (Carex hirta) a expanzivní druhy jako ovsík vyvýšený (Arrhenantherum elatius) a válečka prapořitá (Brachypodium pinnatum). Z dalších druhů se zde vyskytuje mečík střechovitý (Gladiolus imbricatus), orlíček obecný (Aquilegia vulgaris), černohlávek obecný (Prunella vulgaris), černýš hajní (Melampyrum nemorosum), vrbina penízková (Lysimachia nummularia) aj. Zajímavostí je pravidelný výskyt zavlečené exotické houby květnatce Archerova (Clathrus archeri), která se poprvé objevila na Vsetínsku v r. 1986.

Zoologie:
Podrobný zoologický průzkum nebyl dosud prováděn. Z vážek se vyskytuje např. páskovec dvojzubý (Cordulegaster bidentatus). Vhodné podmínky ke hnízdění zde nachází několik druhů ptactva, např. budníček menší (Phylloscopus collybita), budníček větší (Phylloscopus trochilus), linduška lesní (Anthus trivialis), pěvuška modrá (Prunella modularis), strnad obecný (Emberiza citrinella), sýkora lužní (Parus montanus), ťuhýk obecný (Lanius collurio) aj.

Lesnictví:
Část rezervace je dnes porostlá náletem stromů a keřů, břízou bělokorou (Betula pendula), smrkem ztepilým (Picea abies), lískou obecnou (Corylus avellana) a vrbou jívou (Salix caprea). Tento porost není lesnicky obhospodařován a je postupně redukován.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Chráněné území zde bylo vyhlášeno pod původním názvem "Louky za Klenovem" již v r. 1949 a patří k nejstarším na Vsetínsku. Dříve extenzivní pastviny byly v 50. letech 20. stol. v souvislosti se vznikem zemědělského družstva opuštěny a díky chybějícímu managementu začaly zarůstat náletovými dřevinami. Následkem byla celková degradace tohoto botanicky cenného území. První zásahy zaměřené na likvidaci náletu byly zahájeny až v r. 1975, v současnosti jsou louky pravidelně koseny. Na okraji rezervace při turistické cestě je zastávka naučné stezky Klenov s informačním panelem.

Literatura:
Rezervační kniha. Dep. in KÚ Zlín, AOPK ČR
Jatiová, M., Šmiták, J. (1996): Rozšíření a ochrana orchidejí na Moravě a ve Slezsku. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, středisko Brno.

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha

Nekuda V. a kol. (2002): Okres Vsetín - Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. - Vlastivěda moravská, sv. 68, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Muzejní a vlastivědná společnost v Brně a Okresní úřad Vsetín.

Pavelka J., Trezner J. a kol. (2001): PŘÍRODA VALAŠSKA. Český svaz ochránců přírody, ZO 76/06 Orchidea, Vsetín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz
Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 10:34 hodin