Přírodní památka Průkopa [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Průkopa

Základní údaje:
PP Průkopa se nachází mezi obcemi Lutonina a Jasenná v severovýchodní části Vizovické vrchoviny, nadmořská výška 400 až 420 m. Katastrální území Lutonina a Jasenná. Vyhlášeno v r. 1984. Výměra 2,5670 ha.

Motiv ochrany:
Výskyt ohrožených druhů rostlin, především vstavačovitých, na druhotně vzniklém stanovišti. Geologicky zajímavá lokalita s pěknou ukázkou turbiditních rytmů ve flyšových sedimentech.

Geologie, půdní poměry:
Geologický podklad je tvořen dílčí jednotkou račanskou magurského flyše, vsetínskými vrstvami zlínského souvrství (eocén). V "průkopě" je možné sledovat ve skalním zářezu rytmické střídání poloh jílovců s pískovcovými lavicemi (turbiditní rytmy). V podložních úsecích silných lavic se nachází hrubozrnný drobový pískovec, který je směrem k nadloží střídán drobovým glaukonitickým pískovcem. Půdním typem je kambizem pseudoglejová a pseudoglej kambizemní.

Botanika:
Sekundární území ve svahu terénní průkopy vzniklé při stavbě železničního náspu (nedostavěná železnice z 1. republiky, která měla spojovat Zlín se Vsetínem) s východní až jihovýchodní expozicí je charakterizováno několika rozdílnými stanovišti. Část zaujímá les s dominantní borovicí lesní (Pinus sylvestris), v jehož bylinném podrostu se vyskytují dva druhy kruštíku, a to silně ohrožený kruštík růžkatý (Epipactis muelleri) a kruštík širolistý (Epipactis helleborine), kterému je třeba vzhledem k velké podobnosti a obtížné rozpoznatelnosti od některých dalších druhů rodu věnovat zvýšenou pozornost. Ze vstavačovitých rostlin zde roste také vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia).

Další část území tvoři nezalesněny, suchý a výslunný svah. Bylinné patro zde není zcela zapojeno a místy chybí, druhově je však značně bohaté. Vyskytuje se zde řada teplomilných a suchomilných druhů rostlin, jako např. černohlávek dřípatý (Prunella laciniata), mařinka psí (Asperula cynanchica), šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata), čistec německý (Stachys germanica), jetelovec chlumní (Amoria montana), krvavec menší (Poterium sanguisorba) a mnoho dalších. Z druhů považovaných v okrese Zlín za ohrožené zde roste hořec brvitý (Gentianopsis ciliata) a z druhů vyžadujících pozornost je to zvonek klubkatý (Campanula glomerata).

Na několika místech svahu prosakuje voda a vytváří svahová prameniště. Nejvýznamnější je zde výskyt bohaté populace kruštíku bahenního (Epipactis palustris), který v důsledku značného úbytku mokřadních biotopů náleží k silně ohroženým druhům květeny České republiky. Těžiště jeho výskytu je na dně průkopy. Doprovodnými druhy jsou např. suchopýr úzkolistý (Eriophorum angustifolium), suchopýr širolistý (Eriophorum latifolium), různé druhy ostřic (Carex), sítin (Juncus) a dalších druhů typických pro tento biotop.

Ve spodní rovinaté části se v příkopu u silnice díky hrázím celoročně udržuje voda. Z dřevin zde převládá olše lepkavá (Alnus glutinosa), v bylinném patře roste např. orobinec úzkolistý (Typha angustifolia), orobinec širolistý (Typha latifolia), žabník vodní (Alisma plantago-aquatica) a jiné.

Zoologie:
Vodní prostředí je vyhledáváno různými druhy obojživelníků, kteří vesměs jsou v různém stupni ohrožení. Hojně se zde vyskytuje skokan hnědý (Rana temporaria), čolek obecný (Triturus vulgaris), čolek horský (Triturus alpestris) a kuňka žlutobřichá (Bombina variegata). Je pravděpodobné, že při dalším sledování zde budou nalezeny i další druhy. Při průzkumu fauny vodních brouků zde byl nalezen zajímavý a vzácný potápník Hydroporus ferrugineus, který bývá většinou zaznamenáván v čistých pramenných volně tekoucích vodách, přímo v pramenech a ve studních. Podle všeho patří mezi brouky, kteří svůj život vedou i v podzemních vodách. Další výzkum může přinést nová zajímavá zjištění.

Lesnictví:
Na části chráněného území se nachází lesní porost s převahou borovice lesní.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
V nedávně době byla do plochy přírodní památky zahrnuta i skalnatá soutěska.


Literatura:
Rezervační kniha, KÚ Zlín.
Elsnerová M., Krist J., Trávníček D. (1996): Chráněná území okresu Zlín. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, prosinec 1996.

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz
Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 10.03.2010 v 10:32 hodin