Trasa Ramzová - Červenohorské sedlo - Kouty nad Desnou [ Turistická trasa ]

Ramzová - Červenohorské sedlo - Kouty nad Desnou
Typ: pěší
Náročnost: náročná
Čas.náročnost: celodenní
Délka: 15 km na Červenohorské sedlo + 6 km do Koutů
Náročnost: hřebenová trasa s náročnějším výstupem na Šerák a klesáním z Keprníku
Občerstvení: Ramzová, chata Jiřího na Šeráku, Červenohorské sedlo, Kouty nad Desnou
Vyhledávaná hřebenová túra prochází cennými partiemi Hrubého Jeseníku, bezlesé vrcholy nabízejí překrásné výhledy do údolí i na sousední horské hřbety.
Opustíme Ramzovou, významné horské středisko v Ramzovském sedle s nejvýše položenou rychlíkovou zastávkou v republice a nástupní stanicí sedačkové lanovky na Šerák. Lanová dráha překonává výškový rozdíl 560 m a podstatně usnadňuje turistům cestu na hřeben. Skládá se ze dvou úseků o celkové délce přes 3 km.
U spodní stanice lanovky nastoupíme na červeně značenou cestu a stoupáme kolem pramene Dobré vody na Černavu, kde je mezistanice lanovky. Můžeme zde také objevit pozůstatky lesní železnice. Vystoupáme do sedla pod Keprníkem. Odbočka po modré značce nás dovede k horské chatě Jiřího na Šeráku, vybudované německým turistickým spolkem roku 1888, z níž je na dosah i samotný vrchol hory. Vrátíme se zpět do sedla a pokračujeme na nejvyšší bod trasy, horu Keprník (1423 m) s několika plochými skalami na vrcholu a s kruhovým rozhledem. Deska umístěná na plošině popisuje jednotlivé objekty, které lze zahlédnout. Cestou dolů si všimneme pralesovitého smrkového porostu chráněného v NPR Šerák - Keprník, která je nejstarší v Jeseníkách a byla vyhlášena už roku 1903. Rezervací prochází naučná stezka, která informuje zejména o lesnictví dané oblasti.
Sestoupíme na Trojmezí, z něhož vede odbočka na zajímavé skály na vrcholu Vozky, a dále do sedla pod Vřesovou studánkou. Po chodníku lemovaném porosty kleče dojdeme k Vřesové studánce s pramenem ukrytým v kamenné kapličce, který má údajně léčivé účinky.
Lesní silničkou pokračujeme okolo Bílého sloupu na Červenohorské sedlo, jež je významným střediskem letní i zimní turistiky a důležitým lyžařským centrem s veškerým zázemím včetně krytého bazénu, tenisových kurtů a půjčovny kol. Odsud už lze odjet autobusem, nebo se můžeme vydat po žluté značce, která vede po tzv. Staré cestě do Koutů nad Desnou. Chatovou osadou se dostaneme k hotelu Musil a po hlavní silnici přijdeme na nádraží.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.sumperk.info.cz
Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 17.07.2003 v 09:16 hodin